29 Temmuz 2015 Çarşamba

Hackerlık Konusuna Değişik Bir Bakış

Hacker Deyince Aklımıza Ne Geliyor?

Hepimizin aklına eminim ki, Bilgisayar Korsanları gelecektir. Ancak aslın da kavram çok çok daha eskidir, binlerce yıl öncesine kadar uzanan bir tarih söz konusudur.

Nasıl yani, hackerlık kavramı bilgisayarın gelişimi ile ortaya çıkmadı mı?

Evet, HACKER şeklinde isimlendirilmiş hali için haklısınız ancak ben bu isimden bahsetmiyorum, dikkat ederseniz KAVRAM dedim. Yani Hacker Felsefesinin özünden bahsediyorum. Ama sanırım önce kimlere hacker diyoruz ona bir bakalım.



Hacker dediğimiz kişiler, internet cafeler de oturmuş, adını duyduğu bir program ile hava atan, yine kendilerinin kurduğu hacker forum sitelerinde birbirlerine tehditler savuran, egosu yüksek ve hiçbir ahlaki değere sahip olmayan. Hiçbir etik kural ve felsefesine kulak asmayan LAMER tayfasından bahsetmiyorum.

Benim bahsettiğim Hacker Grubu tamamen bu felsefeyi bilen ve bu uğurda ve desturda hareket eden. Sadece bilgisayar yazılımı konusunda değil, sosyal hayatında da bu felsefe üzerine yaşayan kişidir. Bu kişi Hacker olduğu için öyle değildir, tam tersi bu kişi öyle olduğu için Hackerdır.

Böyle dediğiniz de Hackerlık denilen şeyin bütünü her yere dokunuyor.

Evet, zaten ulaşmaya çalıştığım yerde orası. Şimdi bu yola nasıl ulaştım ona bir bakalım önce, sonra yine bilgisaray Hackerlığı konusuna geri geliriz.

Şimdi herşeyi bir geri saralım ve işin en derininden, ilk başlangıcından bugüne doğru bakalım. Bakalım nereden nereye gelmiş?

  • Hacker - BilgiSayar
  • BilgiSayar - Teknoloji (Bilim)
  • Bilim - Bilgi
  • Bilgi - Felsefe
Bu sonuca nasıl vardık ve bağlantı nedire Bu adrese bir gözatıp okuyarak ulaşabilirsiniz.  Linux bir açık kod sistemdir ve felsefesi tamamen yukarıda bahsettiğimiz Hacker Felsefesinin aynısıdır.

Bilimin Felsefesi için de bu adrese bakabilirsiniz.

Adresleri incelediğinizi var sayıp devam ediyorum. Hackerlık Felsefesinde Bilginin herkese açık olması gerektiği, satılamayacağı ve saklanamayacağı. Her bilgide yaşayan her bir bireyin bilme hakkı olduğuna, dair bir felsefe vardır. 
Linux sistem de tam olarak bunu kabul eder ve öyle davranır, yani bilimin bir yerinde felsefe etkisi görüyoruz. Ancak bu etkinin sadece teknolojik  nokta da değil, bilimin hemen her alanında görebiliriz. Hatta Bilim dediğimiz şeylerin bütün hali tek başına bilim kavamının bile felsefeden etkilendiğini söyleye biliriz. Felsefi bir yaklaşım getirilmemiş olsaydı bilim şuan da olduğumuz noktaya hiçbir zaman varamaya bilirdi. Çünkü o zaman birileri, 10 larca, 100 lerce, 1000 lerce yıl sonrasına etkiler yapacak buluşların peşinde koşmazdı. Herkes sadece kendisini korumaya alacak şeyleri icad eder mesela ilaçları paylaşmazdı. Hal böyle olunca belki de biz hiç olmazdık bile.

Bakın konu nereden nereye geldi? Bu felsefe öyle bir güce sahip ki, kötülük diye adlandırdığımız binlerce generalin karşısında duran tek KRAL. 

Hackerlara ve Hackerlık Felsefesine artık bir öcü gibi bakmayın. Yada ben Hacker olacağım ve ne istersem yaparım diyerek de yaklaşmayın. Hacker olmak kolaydır ancak Gercek Bir Hacker Felsefesine Sahip Olmak O kadar Kolay Değildir!

 Felsefenin desteklediği Bilim, geliştikçe paylaştı ve paylaştıkça gelişti. Tıpkı bizim de şuan bildiklerimizi paylaştığımız gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder